Multippel sklerose (MS) er en livslang nevrologisk tilstand som påvirker nervene i hjernen og ryggmargen, sentralnervesystemet. Ikke alle personer vil oppleve de samme symptomene.
Ved MS angriper kroppens immunsystem feilaktig myelinvevet. Myelinvevets funksjon er å beskytte nervefibrene i sentralnervesystemet og å sikre jevn overføring av meldinger mellom hjernen og kroppen. Disse angrepene skader det beskyttende myelinvevet (kalt demyelinisering) og nerveceller som forstyrrer slik at meldinger ikke kommer ordentlig gjennom. Skaden eller arrdannelsen (sklerose) kan skje i forskjellige deler i sentralnervesystemet, og symptomene en person får avhenger av plasseringen av eller antallet lesjoner de har. De vanlige fysiske symptomene er synsforstyrrelser, balansevansker og svimmelhet, tretthet, problemer med urinblære-/tarm og muskelstivhet og/eller spasmer.
MS kan deles inn i tre typer:
- Tilbakefall/remittering,
- Primær progressiv
- Sekundær MS
Det er viktig å forstå hvilken type MS en person har fordi noen symptomer vil forverres over tid uten noen forbedring (Progressiv MS), mens tilbakefallende/remitterende MS vil føre til alvorlig forverring av symptomer, men også midlertidig forbedring av andre symptomer.
Ettersom tarmen styres av de samme nervebanene som urinsystemet, og de kan også bli påvirket av MS, kan forstyrrelsen av meldinger mellom hjernen og ulike deler av fordøyelsessystemet forårsake problemer med langsommere passering av mat gjennom tarmkanalen, redusert følelse i ryggpassasjen og kontroll av musklene i anus, noe som kan føre til problemer som forstoppelse og avføringslekkasje. Forstoppelse, diaré og tap av kontroll er det vanligste tarmproblemet ved MS. Disse symptomene kan forverres ytterligere av nedsatt følelse, nedsatt mobilitet/balanse, dysfunksjon i underekstremitetene og gjenkjenning av symptomer.
De følelsesmessige og psykologiske virkningene av MS, som påvirker symptomene på tarmdysfunksjon, har stor innvirkning på selvtillit og livskvalitet.
Last ned den utskriftbare versjonen og tilhørende ressurser