"Jeg kunne kjenne det knyttet seg i magen, og da visste jeg at det hastet. I dagene før, som førte til disse krampene, kunne jeg gå på do opptil ti ganger om dagen. Alt som kom ut, var imidlertid på størrelse med erter. Jeg følte at jeg måtte på do hele tiden.”
For litt over syv år siden, etter en betennelse i synsnerven på venstre øye, fikk Li diagnosen multippel sklerose (MS). Før det hadde hun hatt ulike symptomer som hun hadde oppsøkt lege for, men ingen hadde skjønt at det var MS attakk hun hadde. Noen år senere begynte Li å få krampelignende smerter i magen, og hun måtte gå på toalettet med en gang, for å unngå uhell.
Les mer om vanlige tarmproblemer her
Li beskriver følelsen av disse krampene som nettopp å ha tatt et klyster og ikke lenger ha kontroll over tarmen. Hun rakk vanligvis ikke å trekke opp buksene igjen før neste krampeanfall kom og hun måtte sette seg ned på toalettet igjen.
Hverdagslige ting som å gå og handle på den lokale matbutikken skapte angst og stress, da hun vanligvis bare rakk å gå i butikken noen minutter før hun måtte løpe til kundetoalettet. Å gå på kino eller teater var nesten utenkelig, fordi hun ikke visste om hun måtte haste til toalettet under en forestilling.
Jeg har nesten aldri gått ut for å spise lunsj med kollegene mine, fordi jeg ikke visste om jeg kom meg til toalettet i tide. En sjelden gang jeg gikk, sa jeg da vi var ferdige med å spise, at jeg måtte gjøre noen ærend, og løp av gårde til toalettet.Det var som om maten gikk rett igjennom magen og ut i tarmen
Når legen ikke hører på deg
Til tross for at hun tok opp dette problemet med legen ved flere anledninger, ble hun ikke hørt, noe som var utrolig nedslående. Det var først da Li oppsøkte legevakten i fjor høst med et attakk, at noen faktisk spurte henne om hun hadde hatt problemer med tarmen. Legevaktslegen ga Li avføringsmidler. Da hun besøkte legen sin igjen etter noen måneder, beskrev Li helvetet hun opplevde med tarmen. Atter en gang, hun ble ikke hørt; og Li ble etterlatt i tårer. Legen foreslo i stedet antidepressiva, men det ville ikke løse problemene til Li.
Vendepunktet
Li satt og bladde i avisen til den svenske nevrologiske foreningen Neuroförbundet og så en annonse for et foredrag kalt 'Elefanten i rommet', om blære- og tarmproblemer. Li meldte seg på, i håp om at hun skulle få noen tips om hvordan hun kunne håndtere tarmproblemene sine.
En av foredragsholderne var Maria, produktspesialist hos Wellspect, med mange års erfaring fra helsevesenet. Hun presenterte mulige løsninger for de som hadde problemer med blære og/eller tarm. Li henvendte seg til Maria for å få råd:
Det var da det brast for meg. Jeg fortalte Maria om det rene helvete tarmproblemene mine forårsaket, og hvordan jeg fant det vanskelig å utføre selv de mest dagligdagse oppgaver. Maria skjønte raskt at jeg trengte råd og støtte, og rådet meg til å kontakte legen igjen, for å få en henvisning til koloskopi. Dette for å utelukke eventuelle andre tilstander som kan være årsaken til disse tarmproblemene.
Li fikk endelig time hos en gynekolog, en urolog og en uroterapeut, og sammen konkluderte de med at Li burde prøve transanal irrigasjon (TAI).
Den første måneden tømte jeg tarmen hver dag, og fant min vei ved å øke vannmengden.
Det var litt vanskelig i starten, og jeg hadde løyet hvis jeg sa at jeg ikke tenkte 'Skal det være så vanskelig?!' de første par gangene jeg prøvde. Nå går det imidlertid knirkefritt, tarmen min har tilpasset seg rutinen og det tar ca. 30 minutter fra jeg starter til tarmen er tom.
Nå kan Li reise, være på lekeplassen med barnebarna i flere timer, gå på teater, nyte lange turer og shoppe. Lunsj med kollegaer er tatt opp igjen uten angst.
Jeg har fått livet mitt tilbake og kan igjen være en del av alt jeg måtte gi opp!
Vil du vite mer om transanal irrigasjon (TAI)?
Last ned vår guide "Å leve med Navina tarmskylling"
Ønsker du å komme i kontakt med en av våre dyktige produktspesialister?
Kontakt våre produktspesialister