Som profesjonell tennisspiller i rullestol, reiser 32 år gamle, østerrikske Tina Pesendorfer mye. Med en travel trenings- og turneringsplan trenger nr. 50 i verden all fokus på trening og kamper. Heldigvis distraherer ikke kateterisering henne lenger.
For Tina startet rullestoltennis som en hobby, men miljøet og fellesskapet til andre rullestolbrukere, kombinert med hennes konkurransepregede natur, gjorde at Tina i økende grad viet mer og mer tid til sporten. Blæretømmingen hennes viste seg imidlertid å være en hindring, ikke bare under trening, men også i hennes sosiale liv.
Begynner med intermitterende kateterisering
Jeg kan fremdeles huske det; i starten tok det veldig lang tid, sier hun. Vennene mine måtte alltid vente lenge på meg når vi skulle ut. Men i dag – går det veldig fort.
Tina var utsatt for en ulykke i 2007 og har vært avhengig av intermitterende kateterisering siden: "På rehabiliteringsavdelingen viste de meg hvordan jeg skulle gjøre det. Siden jeg har komplett paraplegi, var det klart at dette var den eneste måten det kunne fungere for meg på."
Nå tenker jeg ikke så mye på det, det har blitt helt naturlig.
Og Tina fortsetter: Det var veldig rart i begynnelsen. Jeg har ingen følelse av å måtte gå på toalettet. Så jeg må følge med på: hva drikker jeg, hvor mye drikker jeg, når var siste gang jeg var på toalettet? Det var litt kjedelig. Nå tenker jeg ikke så mye på det, det har blitt helt naturlig.
Hennes tips for de som skal starte med kateterisering er å være tålmodig. Med rutine og god tid blir det enklere, sier 32-åringen, som også vet fra tenniskarrieren: "Øvelse gjør mester!"
LoFric kateter er enkelt å bruke – det passer til hennes livsstil og treningsbehov. "Det er diskret og kompakt " sier hun. Spesielt når hun reiser, liker hun å ta med det første intermitterende katetret med et L-formet håndtak.
"Jo mindre du trenger, jo bedre. Du har det med deg hele tiden, så jeg liker at LoFric Elle er lite og hendig. Katetret skal være det minste jeg pakker."
Tina fokuserer nå på kommende arrangementer: Det store målet er å delta i Paralympics. Selvfølgelig håper jeg å være i Paris i 2024!
Hvordan bli involvert i idrett for funksjonshemmede