Etter mange år som økonomi- og finanssjef i et børsnotert foretak bestemte Sten seg for å slutte å jobbe våren 2020, til tross for at han hadde flere år igjen til han var pensjonist. Han følte helt enkelt at han ville konsentrere seg om mer morsomme ting i livet – som å reise sammen med sin kone, spille golf, svømme og trene. Men først ville han få bukt med sine nattlige toalettbesøk.
Sten søkte hjelp hos en urolog for kontroll av prostata og ble for sikkerhets skyld sendt på screening av urinblæren. Da fant man en svulst i endetarmen.
I januar 2021 ble en del av tarmen fjernet og svulsten var dermed helt borte. I en overgangsperiode fikk Sten en midlertidig stomi – som på grunn av personalmangel under pandemienn, ikke ble lagt tilbake før etter 5 måneder. Nå skulle Sten være helt frisk – men måtte innse at operajonen hadde gitt noen komplikasjoner i hverdagen, som at tarmfunksjonen hans kunne forårsake plagsom lekkasje.
Sten er en veldig aktiv person – foruten å spille golf, svømmer han langdistanse tre ganger i uken, spiller paddel og tennis og går dessuten på treningsstudio et par ganger i uken. Når anledningen byr seg, går han og står på ski ved familiens hytte i Vemdalen. Riktignok fungerer tarmsystemet alltid bedre når man er aktiv, men etter en operasjon kan ofte inkontinens oppstå.
Man må være innstilt på at en viss endring vil bli nødvendig.
Det handler om at balansen i kroppen endres, noe som man forsøker å regulere med medisiner som roer ned tarmen og gjør avføringen fastere. Det egentlige problemet er gass, som ofte trykker på og gir lekkasje fra tarmen.
Åtte uker etter at stomien ble lagt tilbake, under disse fikk Sten hjelp fra en sykepleier på kreft rehabiliteringen til å finne en god balanse og teste ulike former for beskyttelse, kunne Sten ta opp igjen treningen. Han opplevde da at han kunne leve som vanlig og hadde normalt sett kontroll over tarmen. Men fra tidligare å ha gått regelmessig på toaletten hver dag, oppstod nå behovet kun hver tredje dag. Det innebar at om han skulle trene dag to eller tre etter siste toalettbesøk, var det en risiko for at det kunne bli lekkasje, noe som ikke føltes bra – og spesielt i svømmehallen.
Sten prøvde forskjellig beskyttelse og testet også en slags analtampong, som han kunde få på resept og som fungerte som en nødløsning når han følte seg usikker. Helsepersonell ga han også muligheten til å teste Navina Incontinence Inserts fra Wellspect.
Sten forteller at den foreskrevne tampongen riktignok fungerer, men det blir en mer uhygienisk håndtering da den må føres inn med fingeren. Siden har man et pinlig snøre som henger utenfor, noe man ikke ønsker å ha når man svømmer. Det er også vanskelig å kjenne om den sitter riktig, noen ganger opplever man at den sitter skjevt.
Med Navina Inserts har jeg fullstendig kontroll og trenger ikke være redd for ubehagelige overraskelser.
Sten tillegger: Navina Insert derimot er enkel å føre inn, den føles hygienisk ettersom den har et innføringshjelpemiddel – man kjenner med en gang når den sitter riktig – det finnes liksom ingen alternativer – den vises ikke når skinkene presses sammen og den føles nesten ikke. Du tenker ikke på at du har den.
Det er jo utrolig viktig at man kan føle seg trygg og sikker når man trener, sier Sten, og fortsetter: Når jeg skal svømme er det bare Navina Inserts som gjelder – da den får meg til å kjenne meg helt sikker.
Sist glemte jeg at den var der og kom ikke på det før jeg skulle gå og legge meg.
Stens anbefaling til deg som er i samme situasjon er at du tar deg god tid til å prøve ut forskjellige størrelser sammen med helsepersonell. Øv deg så det blir en rutine. Når det vel er en akutt situasjon vil du at det skal gå glatt og enkelt. Det gjør det med Navina Inserts – det er et veldig bra produkt!
Sten kontaktet Wellspect for å fortelle om sin erfaring med Navina Fecal Incontinence Insert, og ville gjerne dele sin historie med Wellspects følgere. For dette har han fått en symbolsk godgjøring.
.
Les mer om almindelige tarmproblemer her