Personlige historier Personlige historier
Her kan du lese andres personlige historier om hvordan det er å leve med blære- og tarmproblemer.
Her kan du lese andres personlige historier om hvordan det er å leve med blære- og tarmproblemer.
Det har vært tydelig hele sesongen at Göteborgs Rullstollsbasketklub har vært overlegen i konkurransen. Samhold, spilleglede og dyktige spillere har vært oppskriften på den Wellspect-sponsede klubbens første SM-gull på 45 år.
Hva er reglene for å ta med katetre på reise? Kan man ha dem i sekken selv om de inneholder vann? Og kan man ta med noen på konsert selv om det er forbud mot vesker? Det kan være mange spørsmål knyttet til bruk av kateter og hva man skal gjøre når man ikke er hjemme i sine vante omgivelser. I denne artikkelen vil vi forsøke å gi deg en oversikt over hvordan du kan ta med deg katetrene dine overalt - uten å bekymre deg for manglende katetre eller pinlige situasjoner.
76-årige Åsa fra Sverige blev erklært frisk etter kreften, men "ett rent helvete" ventet etterpå med flere år invalidiserende tarmproblemer. Nå har Åsa endelig fått friheten tillbake, etter at hun oppdaget transanal irrigasjon ved en tilfeldighet.
Magen din er som en bil. Så lenge det ruller jevnt, er du sannsynligvis ikke oppmerksom på hva som skjer i magen. Men så fort du hører en merkelig lyd eller bremsene skriker, krever det din oppmerksomheten. Ikke bare er det irriterende, det kan hindre deg i å gå dit du vil og gjøre det du vil.
I en global forbrukerundersøkelse som omfattet 17 land og mer enn 10 000 forbrukere, oppga 85 prosent av forbrukerne at kjøpsatferden deres har blitt mer bærekraftig i løpet av de siste fem årene. Samtidig oppga 66 % av alle respondentene at de tar hensyn til bærekraft når de foretar et kjøp (1).
"Jeg kunne kjenne det knyttet seg i magen, og da visste jeg at det hastet. I dagene før, som førte til disse krampene, kunne jeg gå på do opptil ti ganger om dagen. Alt som kom ut, var imidlertid på størrelse med erter. Jeg følte at jeg måtte på do hele tiden.”
Anna Kamma har VACTERL, en medfødt tilstand som gjør at Anna må bruke kateter og tarmskylling. Her forteller hun om hvordan dette har påvirket hverdagen hennes, og hvordan hun, ved å ikke gi opp, nå kan bestemme når og hvor hun skal gå på toalettet.
Ninthe er 9 år gammel og bor sammen med foreldrene og broren i Almelo i Nederland. Siden hun ble født, har hun ikke hatt behov for å gå på toalettet. Etter å ha prøvd utallige behandlinger og mange sykehusbesøk begynte Ninthe med transanal irrigasjon. Ninthe har brukt Navina i nesten ett år nå, hun har ikke hatt noen uhell på skolen siden hun begynte, og hun kan til og med gå på turn igjen, favoritthobbyen sin.
Etter mange år som økonomi- og finanssjef i et børsnotert foretak bestemte Sten seg for å slutte å jobbe våren 2020, til tross for at han hadde flere år igjen til han var pensjonist. Han følte helt enkelt at han ville konsentrere seg om mer morsomme ting i livet – som å reise sammen med sin kone, spille golf, svømme og trene. Men først ville han få bukt med sine nattlige toalettbesøk.
“Jeg pleier å si at jeg stupte ut i en elv og bommet…” sier Rupert når han blir spurt om skaden sin. Britiske Rupert Langham fikk en ryggmargsskade for over 30 år siden, og han har fått det samme spørsmålet en million ganger. Dagens tema er likevel noe man sjelden snakker om, selv om det i stor grad påvirker livet etter skaden. Vi har snakket med Rupert om blære- og tarmfunksjon og livskvalitet.
Irma Martens har jobbet som kontinenssykepleier på Proctos Clinik i Bilthoven i over 7 år. Jobben hennes består hovedsakelig av å hjelpe, lære opp og behandle pasienter med tarmproblemer som avføringslekkasje, forstoppelse og smerte. I dette intervjuet forteller hun om sin jobb, hvordan hun motiverer pasienter og hun forteller om de ulike behandlingsmetodene.
I 2011 var Brianna utsatt for en bilulykke der hun fikk en ryggmargsskade som gjorde henne lam fra livet og ned. Hun har vært rullestolbruker siden ulykken, men det tok 10 år før hun fikk vite hvordan hun kunne utføre intermitterende kateterisering på en praktisk og effektiv måte, uten å være sengeliggende og ved hjelp av LoFric Elle. Les hennes historie med hennes egne ord:
Les om 17 år gamle Evie og hva hun mener om mytene rundt urologiske problemer og kateterisering.
61 år gamle Lennart fikk diagnosen endetarmskreft for åtte år siden. I dag er han sykdomsfri, men lenge var følgene av sykdommen så plagsomme at han unngikk å spise og måtte skynde seg til og fra jobb. Helt til han ble introdusert for Navina, og kunne leve det livet han ønsket seg igjen.
Som profesjonell tennisspiller i rullestol, reiser 32 år gamle, østerrikske Tina Pesendorfer mye. Med en travel trenings- og turneringsplan trenger nr. 50 i verden all fokus på trening og kamper. Heldigvis distraherer ikke kateterisering henne lenger.
Rosalinda, 67, er lam fra hoften og ned. Likevel bestemte hun seg for å svømme langs Loch Ness, og ble den første personen med funksjonshemming som gjorde det. Det er bare en av de mange svømmeutfordringene hun har taklet – og med stor suksess – for hun har åtte verdensrekorder å bevise det.
Som en pådriver for å styrke selvfølelsen og selvtilliten til mennesker med nedsatt funksjonsevne, startet Marica Hall initiativet Ny Resurs, som stiller med ansatte til idrettsarrangementer. Nylig grunnla Marica organisasjonen Team Resurs, som tilbyr arbeidsplassering for voksne med nedsatt funksjonsevne for å styrke deres ferdigheter, selvtillit og erfaring. Marica har selv en nevrogen tilstand og deler sin erfaring og kunnskap for å øke forståelsen for andre.
Ingeniøren Mattias var bare 23 år gammel da han ble diagnostisert med sykdommen multippel sklerose, MS. En sykdom han nå har lært å leve med, men som kan ha mange tabubelagte sider, som kan være vanskelig å snakke om.
For mange år siden var Renée utsatt for en fallulykke. Etter en operasjon med en påfølgende infeksjon, havnet Renée i rullestol og ble ute av stand til selv å komme seg på toalettet. Men det har ikke slått den 64-årige svensken ut – for tabubelagte emner krever en stemme. Og den stemmen har Renée bestemt seg for å være.
Som 10-åring ble Christian Seidel avhengig av rullestol, og han fant da et nytt aktivt fellesskap innen rullestolbasket. Sporten har vært en stor del av livet hans siden – og nå bringer det ham igjen utenlands. Ifølge Christian er det sponsorer som Wellspect som gjør det mulig for ham og mange andre å realisere drømmene sine om å ha en profesjonell karriere.
Vi har hatt gleden av å arrangere nok et ACCT-møte på vårt hovedkontor i Mölndal. Denne gangen med fokus på blære- og tarmproblemer hos barn. På møtet deltok det helsepersonell fra hele Sverige. Med stor interesse, godt humør og mye erfaringsutveksling blant deltagerne ble møtet en suksess.
Som en følge av en ryggmargsskade han pådro seg i tjueårene, bruker Alan Cook LoFric Hydro-Kit til å tømme blæren. Hør ham fortelle om hvordan kateteriseringen fungerer for ham, og hva det har betydd for hans sosiale liv.
LoFric® Origo™ Flexible er det nyeste medlemmet av LoFric Origo-familien og gjør dermed selvkateterisering tilgjengelig for flere menn. Det er lett å bruke og kan gjøre dagliglivet letter, de kan leve som de selv vil.
En sviende følelse, behovet for å løpe på toalett eller bare noen dråper? Symptomer fra nedre urinveier (LUTS) er veldig vanlig hos kvinner, men likevel er det både ubehagelig og sjenerende. Vi hjelper deg med å utrede begrepene.